18.09.2022 r. na Placu Mickiewicza w Andrychowie odbędzie się jubileuszowy X Bieg po Serce Zbója spod Złotej Górki.
Ideą imprezy jest pokonanie jak największej ilości okrążeń jednej z wybranych tras. Technika jest dowolna, a w wydarzeniu uczestniczyć może każdy. Trasę można pokonać biegiem, spacerem, z kijami do nordic walking, przejechać na rowerze, hulajnodze, deskorolce lub rolkach. Mile widziane są rodziny z dziećmi, seniorzy jak również osoby niepełnosprawne.

Podczas biegu organizowana jest zbiórka pieniędzy na cel charytatywny. W tym roku Banda Zbója postanowiła przekazać zebraną kwotę Oliwierowi z Wadowic. Chłopczyk cierpi na rdzeniowy zanik mięśni (SMA). Jest dla niego ratunek w postaci najdroższego leku na świecie – kosztuje 10 mln zł !!!

Możemy pomóc na kilka sposobów:

1. Wpłacamy pieniążki na konto https://www.siepomaga.pl/biegamydlaOliwiera

2. Startujemy w Biegu po serce Zbója spod Złotej Górki. Uczestnicy biegu opłacają wpisowe, które Organizatorzy w całości przekazują na cel biegu.

3. Podczas biegu na Placu Mickiewicza odbywać się będą kiermasze oraz zbiórki do puszek. Zebrana kwota również trafi do Zbójowej Skarbonki  https://www.siepomaga.pl/biegamydlaOliwiera

4. Udostępniamy i dołączamy do wydarzenia https://www.facebook.com/events/561203502378522 dzięki temu o akcji dowie się więcej osób.

Uczestnicy startujący w biegu opłacają pakiet startowy z elektronicznym numerem, który rejestruje ilość pokonanych okrążeń. Po zakończeniu biegu najbardziej aktywni uczestnicy otrzymują  nagrody w danej kategorii wiekowej. Średnia liczba zarejestrowanych uczestników biegu to ok 800 os.
Biegowi towarzyszą m.in. występy lokalnych artystów, wystawy malarskie oraz animacje dla dzieci przygotowane przez lokalne organizacje pozarządowe. W pomoc angażują się pracownicy Urzędu Miejskiego w Andrychowie oraz jednostek samorządowych, przedsiębiorcy, właściciele restauracji i miejscowych atrakcji turystycznych. Ogromne wsparcie w postaci wolontariatu otrzymujemy od uczniów i nauczycieli szkół oraz od strażaków z Ochotniczych Straży Pożarnych.

Bieg po serce Zbója spod Złotej Górki jest imprezą, która poprzez popularyzację aktywnego spędzania czasu i  promowania działań charytatywnych, integruje całą społeczność Gminy Andrychów.

Szczegóły imprezy na bieżąco aktualizowane są na stronie http://moskit.andrychow.eu/sport/imprezy-sportowe/bieg-po-serce-zboja/x-bieg-po-serce-zboja-spod-zlotej-gorki

Będziemy zaszczyceni jeśli w tym roku do naszej lokalnej Bandy Zbója dołączysz również Ty!